Lezen is tof​

Dat lezen goed is voor je persoonlijke ontwikkeling weten we allemaal. Boeken leren je over taal, de wereld om je heen, of laten je juist een hele andere wereld zien. Lezen is dus belangrijk. Maar wat als je kind lezen helemaal niet leuk vindt?

Een boek lezen stom? Dan heb je gewoon nog niet het juiste boek gevonden! Er is voor iedereen wel een boek dat bij hem/haar past.

Leesplezier is de basis

Als echte boekenwurm kan ik geen genoeg krijgen van lezen. Fictie, non-fictie, thrillers, autobiografieën… ik lees alles wat los en vast zit. Al vanaf het moment dat ik leerde lezen, groeide mijn passie voor boeken. Het is toch iets magisch dat je als schrijver iemand mee kan nemen in jouw gedachtengang! Toch?

Nou, daar dacht mijn zoontje (inmiddels 8 jaar oud) heel anders over… Al vanaf groep 3 werd duidelijk dat zijn passie toch echt niet bij het geschreven woord ligt. Sterker nog, ‘ik haat lezen’ werd een dagelijks terugkerend motto. Complete frustratie!

Vele leeskilometers, en een groep later was hij er nog steeds van overtuigd dat lezen een noodzakelijk kwaad en vooral mega stom was! Zijn klasgenoten stapten inmiddels over naar de ‘stoerdere’ leesboeken zoals Dolfje Weerwolfje, Ninja Kid, en De Zoete Zusjes. De overgang naar deze boeken bleek voor hem veel te heftig. Van boekjes met weinig tekst en veel plaatjes naar boeken met veel tekst en weinig plaatjes.

Wij bleven dus hangen bij boekjes met maximaal 30 pagina’s en verhalen over mussen die de weg kwijt waren. Mijn kleine avonturier die uren in de bossen doorbracht, alles wist over dinosaurussen, fan was van Freek Vonk en dol was op reptielen, was er he-le-maal klaar mee. En ik ook.

Dat moet toch anders kunnen, dacht ik. Ik besloot een verhaal te schrijven met hemzelf in de hoofdrol, om hem zo bij het verhaal te betrekken. De tekst bestond uit korte zinnen, maar wel in taalgebruik op niveau E4, opgesplitst in veel alinea’s en onderbroken door veel plaatjes. Het bleek een schot in de roos! Binnen twee weken was het boek uit. Het grootste compliment: ‘wanneer schrijf je een volgend verhaal, want dit was zo leuk om te lezen!’

Toen ik dit deelde met vaders en moeders in mijn omgeving, waren de reacties positief. Mijn zoontje bleek ook niet de enige die moeite had met de overgang naar andere boeken. Zo maakte ik voor een aantal ouders een aangepaste versie van het oorspronkelijke verhaal met hun eigen kind in de hoofdrol. De reacties waren zo enthousiast, dat het idee voor een gepersonaliseerd leesboek geboren werd!

lange slang
LIT

LIT staat voor Lezen is Tof

Leesplezier is de basis voor leesontwikkeling. Zonder plezier is er geen motivatie en zal lezen moeizaam blijven gaan. Met mijn boeken hoop ik dat plezier in lezen aan te wakkeren. LIT staat dus ook voor het ontbranden van dat vuurtje!

Voor iedereen

Een gepersonaliseerd boek voor ieder budget

Mijn uitgangspunt is dat LIT Boeken voor iedereen bereikbaar moeten zijn, want ieder kind heeft recht op het vinden van een boek dat zijn/haar fantasie prikkelt en zorgt voor plezier in lezen. Of je nu kiest voor een fysiek boek als hardcopy exemplaar, een paperback boek of een printbaar PDF/e-book; voor ieder budget is er een passende uitvoering.

Waarom lezen zo belangrijk is

Het lezen van boeken zorgt voor:

– Kennisverwerving
– Ontwikkeling van taalvaardigheden
– Kritisch denken
– Ontwikkeling van analytische vaardigheden
– Stimulering verbeeldingskracht en empathie
– Stressvermindering en ontspanning
– Cognitieve stimulatie (geheugen, concentratie en probleemoplossend vermogen)

Leesvaardigheid

De leesvaardigheid van Nederlandse kinderen staat onder druk

Er is de laatste tijd veel berichtgeving over de leesvaardigheid van Nederlandse kinderen. Samenvattend is het hiermee is slecht gesteld. Dit heeft vergaande gevolgen voor het kunnen meedraaien in onze maatschappij. Vooral de huidige lesmethode van Begrijpend Lezen ligt onder vuur. Waarom? De methode en het aanbod sluiten totaal niet aan bij de interesses van het kind: er is geen plezier in lezen. Laten we met z’n allen weer op zoek gaan naar dat plezier!

Voorlezen

Blijf voorlezen

Voorlezen aan je kind blijft heel belangrijk, zelfs als hij/zij al kan lezen. Het helpt de woordenschat te vergroten, begrip van verhalen te verbeteren en interesse in boeken te behouden. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat voorlezen het leesbegrip van kinderen kan bevorderen en hun interesse in boeken kan stimuleren.

Winkelwagen
Scroll naar boven